Recept za premekane kiflice

Sasvim slučajno sam naletela na ovaj recept i oduševila sam se koliko su bile mekane, čak i sutradan. Moj dragi je tražio još jednu turu čim smo potamanili ovu, tako da garantujem da će vam ih prvog puta uspeti. 🙂 A recept prenosim sa bloga Nur pekare koja je zaslužna za isti:

Sastojci:


350g brašna {tip 400}
150g speltinog brašna
200g mleka
100g vode
60g putera {istopljen}
2 jaja {jedno za testo, a drugo za premaz}

10g soli 
10g šećera
8g suvog kvasca
+
susam {beli i crni } za posipanje ii već po želji 🙂

P.S.: Inače ih pravim samo sa belim brašnom, ali kako volim speltu onda sam je malo ubacila. Dakle, ako ne želite, nemate ili jednostavno ne volite speltu koristite onda samo 500g belog brašna {tip 400}

 

 

Priprema:


  1. U većoj posudi izmešati 100g brašna, šećer, so i kvasac.
  2. Zagrejte mleko, vodu i puter, tek toliko da se puter istopi.
    Dakle, ne želite da bude vrelo, nego eto recimo mlako.
    Pa ako pregrejete ostavite koji minut da se malo ohladi.
  3. U posudu sa suvim sastojcima dodati jaje i mešavinu mleka, vode i putera.
  4. Postepeno dodavati ostatak brašna pa umesiti glatko testo i oblikovati u kuglu.
  5. Testo oblikovano u kuglu vratiti u posudu, prekriti krpom i ostaviti 40-ak minuta da se udvostruči.
  6. Kada je testo naraslo, podelite ga na tri jednaka dela.
    Svaki deo oblikovati u disk, pa ga izrezati na 8 trouglića.
    Možete i na 4 ako želite veće kifle, ili 12 ukoliko pak želite manje.
  7. Kiflice možete puniti sa slanim nadevima, kao što je sveži sir, ili pak šunkom i sirom, ali isto tako mogu biti i slatke.
    Ovaj put sam ih ja radila prazne, što uopšte nije loša varijanta.
  8. Poređati kiflice na pleh prekriven papirom za pečenje.
    Paziti da ima mesta između njih, jer će prilikom pečenja još narasti.
  9. Prekriti ih krpom i ostaviti da tako narastu još 20-ak minuta.
  10. Za to vreme rernu zagrejati na 200 stepeni.
  11. Nakon 20 minuta, kiflice premazati jajetom ili mešavinom jajeta i vode, pa posuti susam.
  12. Peći ih 20 do 25 minuta u sredini rerne ili dok fino ne porumene.
    Ako vam je baš jaka rerna, možda ćete ih peći između 15 do 20 minuta.

Javite mi u komentaru kako su vama ispale. 🙂

 

Hvala na čitanju,
H.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s