Sasvim slučajno sam naletela na ovaj recept i oduševila sam se koliko su bile mekane, čak i sutradan. Moj dragi je tražio još jednu turu čim smo potamanili ovu, tako da garantujem da će vam ih prvog puta uspeti. 🙂 A recept prenosim sa bloga Nur pekare koja je zaslužna za isti:
Priprema:
- U većoj posudi izmešati 100g brašna, šećer, so i kvasac.
- Zagrejte mleko, vodu i puter, tek toliko da se puter istopi.
Dakle, ne želite da bude vrelo, nego eto recimo mlako.
Pa ako pregrejete ostavite koji minut da se malo ohladi. - U posudu sa suvim sastojcima dodati jaje i mešavinu mleka, vode i putera.
- Postepeno dodavati ostatak brašna pa umesiti glatko testo i oblikovati u kuglu.
- Testo oblikovano u kuglu vratiti u posudu, prekriti krpom i ostaviti 40-ak minuta da se udvostruči.
- Kada je testo naraslo, podelite ga na tri jednaka dela.
Svaki deo oblikovati u disk, pa ga izrezati na 8 trouglića.
Možete i na 4 ako želite veće kifle, ili 12 ukoliko pak želite manje. - Kiflice možete puniti sa slanim nadevima, kao što je sveži sir, ili pak šunkom i sirom, ali isto tako mogu biti i slatke.
Ovaj put sam ih ja radila prazne, što uopšte nije loša varijanta. - Poređati kiflice na pleh prekriven papirom za pečenje.
Paziti da ima mesta između njih, jer će prilikom pečenja još narasti. - Prekriti ih krpom i ostaviti da tako narastu još 20-ak minuta.
- Za to vreme rernu zagrejati na 200 stepeni.
- Nakon 20 minuta, kiflice premazati jajetom ili mešavinom jajeta i vode, pa posuti susam.
- Peći ih 20 do 25 minuta u sredini rerne ili dok fino ne porumene.
Ako vam je baš jaka rerna, možda ćete ih peći između 15 do 20 minuta.
Javite mi u komentaru kako su vama ispale. 🙂
Hvala na čitanju,
H.